fredag 8 maj 2009

Idéer

Jag har lärt mig, flåt övat på att räkna i mitt företagande, på debiterbar tid, snittintäkter, balansräkning och vanligt hederligt plus och minus. Pengar och tid, utgifter kontra intäkter det har jag räknat på. Som sagt försöker jag ihärdigt, envetet och tjurskalligt använda den matematiska regeln minus, minus blir plus. P, kan inte du förklara för mig och mina läsare varför det inte funkar i verkligheten utan bara i mattevärlden?

Senaste tiden har jag börjat räkna eller åtminstone fundera på hur man kan räkna på andra saker. Hur många "nej" behöver man få för varje "ja", det finns det formler för. Tyvärr har min koncentration inte räckt till för att memorera det så pass att jag kan återge förhållandena mer exakt än att det är många nej för varje ja. Idéer är ett annat fenomen jag skulle vilja räkna på. Hur många idéer behöver man för att få tillräckligt business? Ju mer jag tänker på det desto mer inser jag hur bra, effektivt och viktigt det skulle vara för mig att veta.

Mitt förhållande till idéer har jag också funderat på. För en tid sen var jag på en föreläsning där ämnet var idéer och affärsidéer. En frågeställning var hur man skulle skapa idéer, hitta dem och kläcka dem. Jag förstår liksom inte problemet, ideerna halgar, regnar och kastas ju omkring och på mig. Problemet är att veta eller åtminstone ana vilka som kan vara bra och att göra något av dem och veta hur man ska göra. Det är här frågan dyker upp, hur många idéer krävs för att hitta de som är bra?

Tänk om man kan bli lite allergisk mot idéer. Ibland känns det så. Nä lägg av nu inga fler idéer förrän vi är klara med det här, vill jag utbrista. Jag märker hur jag inte alls nappar och faktiskt blir lite matt. Jag orkar inte ta tag i det där, dra i det där, utveckla eller förverkliga. Då känner jag mig negativ, tråkig och till och med otacksam. Men hur är det med alla idésprutor, tar de illa upp? Kanske vissa pepprar mig för att idéerna ska bli förverkligade och känner sig avvisade. Kanske idéerna bara måste sägas högt, helt utan förväntning om att det ska hända ett skvatt med dem. Så kan det ju vara, att ingen förväntar sig något av idéploppandet, det kanske bara handlar om mig och mina krav.

Idag fick jag en bra idé om ett gem, men det skriver jag om en annan dag.

1 kommentar:

  1. För det först; (Som jag försökt förklara tidigare, flera gånger) Matematik är INTE samma sak som ekonomi! Ekonomerna hanterar vissa matematiska verktyg på sitt eget lilla sätt.
    För det andra; En idé kan vara bra men den blir aldrig lysande om den inte förverkligas. Det spelar ingen roll hur många idéer du har om ingen genomförs. Det är svårt att debitera tankar (i så fall skulle jag varit snuskigt tät!). Dessutom är det nog så att vissa idéer som verkar lysande inte funkar i praktiken, men det vet man ju inte innan man provat.
    Alltså; Prova fler idéer. Några kommer inte att funka men några kommer att bli riktigt bra.
    /P

    SvaraRadera